Oletko kiinnostunut työskentelemään ensilinjassa auttamisen ammattilaisena – palomiehenä, ensihoitajana tai hätäkeskuspäivystäjänä? Oletko kiinnostunut muista uramahdollisuuksista pelastusalalla tai mietitkö, millaisia kehitysmahdollisuuksia pelastustoimen tehtävät tarjoavat?
Tutustu pelastusalan ammattilaisten uratarinoihin: miten he ovat päätyneet alalle ja millaista on työskennellä hätäkeskuksessa, ensihoidossa ja pelastuslaitoksella.
Uratarinoita ensihoito-, hätäkeskus- ja pelastusalalta
Vanhempi palotarkastaja Johanna Kolehmainen
tekee töitä lähes koko Lapin alueella. Palotarkastajan työ ei hänen mielestään ole lainkaan niin tylsää kuin yleisesti ajatellaan. Hänelle on tärkeää kohdata jokainen asiakas inhimillisesti.
Paloesimies Mika Rautiainen
opiskelee geotiedettä Oulun yliopistossa, mutta aikoo silti jatkaa työtä pelastustoimessa. Hän pitää tärkeänä, että työuran loppuvaiheillekin on suunnitelmia.
Tilannekeskuspäivystäjä Kaarina Salomaa
teki jo teini-iässä ensimmäiset sijaisuutensa paloaseman hälytyspäivystäjänä. Sen jälkeen hän työskenteli pitkään sote-alalla, mutta palasi lopulta hätäkeskuksen kautta takaisin pelastuslaitokselle.
Pelastusryhmänjohtaja Aki Sirén
toimii Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella raskaspelastusjoukkueen ryhmänjohtajana. Hän toivoisi, että Suomessa olisi kansallinen malli rauniopelastamiseen.
Tilannekeskuspäivystäjä Marko Petjala
suorittaa pelastusalan päällystötutkintoa. Hän aloitti uransa hätäkeskuspäivystäjänä, mutta siirtyi vuonna 2021 Pohjois-Savon pelastuslaitoksen tilannekeskukseen.
Vuoromestari Tiina Kairaniemi
on työskennellyt hätäkeskuksessa jo yli 35 vuotta. Hän puhuu mielellään hätäkeskuspäivystäjän työstä ja haluaa innoittaa uusia tekijöitä alalle.
Palomies Kari Back
opiskeli palomieheksi, koska halusi sukeltamisesta itselleen ammatin. Vesisukellus loppuu useimmilta 50 ikävuoden paikkeilla. Back on nyt 54-vuotias eikä toistaiseksi suunnittele sukeltamisen lopettamista.
Palomies Kaisa Ukkola
opiskelee lääketiedettä Oulun yliopistossa. Opiskelun aloittaminen oli Kaisalle iso muutos, joka toi elämään uutta tasapainoa.
Ensihoitaja Aki Salmi
tekee töitä myös jälki- ja vertaispurkuohjaajien kouluttajana ja haluaa pitää henkisen hyvinvoinnin kysymyksiä esillä koko pelastusalalla. Hän kouluttaa Satakunnassa myös sopimuspalokuntalaisia.
Ensihoitaja Anni Honkaniemi
työskentelee Raumalla vaativan ensihoidon yksikössä. Hänellä on kokemusta eri puolilta Suomea ja sen lisäksi Tansaniasta. Kokemukset auttavat ymmärtämään erilaisia ihmisiä.
Palomestari Heli Hyttinen
oli kolmas naispuolinen pelastaja Suomessa. Hän opiskeli päällystötutkinnon, koska halusi varmistua, että voi työskennellä alalla eläkeikään saakka.
Turvallisuusasiantuntija Reijo Huhtala
vaihtoi viisikymppisenä palomiehen ammatin opiskeluun ammattikorkeakoulussa ja sen myötä päivätyöhön turvallisuusasiantuntijana. Kehittyvä turvallisuusala antaa mahdollisuuden hyödyntää myös palomiehen ammattiosaamista.
Paloesimies Arttu Lankinen
työskentelee Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Paloesimies johtaa työvuoron asemapalvelusta ja pelastusyksikköä hälytystehtävillä. Hän pääsee kehittämään toimintaa ja hallitsemaan isompia kokonaisuuksia.
Asiantuntija Heidi Hassinen
työskentelee asiantuntijana Kuopion hätäkeskuksessa. Hätäkeskuksissa asiantuntijoiden tehtävät jakaantuvat kahteen kokonaisuuteen: viranomaisyhteistyöhön ja ammatinhallintaan.
Palomies-ensihoitaja Valentino Haralambiev
työskentelee palomies-ensihoitajana Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella. Helsingissä palomiehet työskentelevät puolet työvuorosta paloautossa ja puolet ambulanssissa. Työvuoro kestää vuorokauden, jonka jälkeen heillä on kolme vuorokautta vapaata.
Ensihoitaja Janne Korhonen
työskentelee hoitotason ensihoitajana Enon paloasemalla Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella. Janne toimii monitoimiyksikössä, jossa ensihoitaja ja palomies työskentelevät työparina. Monitoimiyksikön tavoitteena on turvata pelastustoimen ja ensihoidon palvelut harvaan asutuilla seuduilla.
Johtokeskuspäivystäjä Anne Ålander
työskentelee päivystäjänä Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksessa Keravalla. Työuransa aikana hän on toiminut kaikissa hätäkeskustoiminnan operatiivisissa tehtävissä päivystäjästä vuoromestariin.
Operaattori Juha Viinamäki
työskentelee tilannekeskuksen operaattorina Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen Turun keskuspaloasemalla. Hänellä on pitkä kokemus palomiehen ja sairaankuljettajan työstä. Operaattorina hän katsoo pelastuslaitoksen työtä uudesta suunnasta.