Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Pelastusalan työajat

Teemme työtä sen eteen, että työpaikoilla noudatettavat työaikamallit edistävät jäsenten hyvinvointia, turvallisuutta.

Pelastustoimen työaika

Pelastuslaitoksissa on operatiivisen pelastushenkilöstön yleisimpänä työaikana vuorokausityöaikamuoto, jossa tehdään keskimäärin 42- tai 40-tuntisia työviikkoja ja 24 tunnin työvuoroja. Lisäksi pelastuslaitoksissa on käytössä yleistyöaika ja toimistotyöaika. Työaikamallit perustuvat virka- ja työehtosopimuksiin.

Vuorokausityöhön työnantajat hakevat poikkeuslupaa työsuojeluviranomaiselta eli aluehallintovirastolta. Poikkeuslupaa tarvitaan, kun poiketaan työaikalain säännöllistä työaikaa sekä vuorokausilepoa koskevista määräyksistä.

Uusi työaikalaki tuli voimaan vuoden 2020 alussa. Valmistelutyöstä huolimatta lakiin jäi virhe, joka vaikutti merkittävästi pelastusalan työaikaan. Vaikutimme aktiivisesti työaikalaissa tapahtuneen virheen korjaamiseksi. Työaikalain muutoksen valmistelu käynnistyi työ- ja elinkeinoministeriössä keväällä 2021, ja eduskunta hyväksyi muutoksen marraskuussa 2021. Muutoksen myötä valtakunnallisella työ- ja virkaehtosopimuksella voidaan sopia työaikalaista poikkeavasti sekä vuorokautisesta että viikoittaisesta säännöllisestä työajasta.

Varallaolokäytännöt muuttuivat

Useat pelastuslaitokset ovat muuttaneet tai joutuvat muuttamaan pelastushenkilöstön varallaolokäytäntöjä niihin liittyvien oikeuspäätöksien vuoksi. Tuemme jäseniämme muutostilanteissa sekä varallaoloon liittyvissä oikeustapauksissa.

Ensihoidon työaika

Hyvinvointialueilla ensihoidon työntekijöillä on käytössä yleistyöaika, jota tehdään 9 tunnin työvuoroina tai paikallisesti sovittuina enintään 13 tunnin työvuoroina. Lisäksi useilla pelastuslaitoksilla ensihoitajat työskentelevät poikkeuslupiin perustuvissa 24 tunnin työvuoroissa.

Hätäkeskusten työaika

Hätäkeskuksissa hätäkeskussalien henkilökunta työskentelee tyypillisesti jaksotyöajassa, jolloin työajan pituus on 114 tuntia 45 minuuttia kolmen viikon aikana. Työvuoron pituus on yleisesti 12 tuntia, mutta muitakin työaikoja on käytössä. Lisäksi esimerkiksi asiantuntijatehtävissä työskennellään virastotyöajassa.