Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

SPALin hallitusohjelmatavoitteet

Pelastaja palomies työssä

Kuluvalla hallituskaudella SPAL nostaa keskusteluun riittävien henkilöstö- ja talousresurssien varmistamisen sekä pelastusalan henkilöstön hyvinvoinnin ja turvallisuuden sekä pelastustoimen koulutuksen uudistamisen.

Turvallisuuden tekijä 1 – Riittävät henkilöstöresurssit

Suomi tarvitsee 2 500 pelastusalan ammattilaista vuoteen 2030 mennessä. Resurssit henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi on luotava yli hallituskauden.

  • Palvelutasovaje sekä varallaolopäätökset edellyttävät pelastusalan koulutuspaikkojen kaksinkertaistamista nykyisestä.
  • Lisäksi vuoteen 2030 mennessä siirtyy eläkkeelle 25 % pelastusalan ammattilaisista.
  • Uusien pelastajatutkinto -koulutuspaikkojen perustamiseen tarvitaan valtion talousarviossa 5,04 M€* pysyvä korotus.

Turvallisuuden tekijä 2 – Osaamispääomaa vahvistettava koulutusuudistuksella

Osaaminen on varautumista ja turvallisuuden kivijalka. Pelastusalan osaamispääomaa on kasvatettava koulutusuudistuksella​.

  • Alan koulutusuudistusta on valmisteltu jo pitkälle. Riittävät taloudelliset resurssit varmistavat koulutusuudistuksen toteutuksen ja koulutuspaikkojen lisäämisen.
  • Lainsäädäntöhanke on käynnistettävä pian ja vuodesta 2025 uudistuksen toteutukseen on varattava 6,75 M€* valtion talousarviossa.
  • Uusi pelastusalan AMK-tutkinto vastaa kasvaviin sisäisen turvallisuuden palveluhaasteisiin, mahdollistaa nykyistä monipuolisempien työurien kehittämisen ja vahvistaa alan veto- ja pitovoimaa. 
  • Alan keskeisimpiä haasteita ovat työurien ja yhteiskunnan sisäisen turvallisuuden näkökulmasta varhainen työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen ja alanvaihto.

Turvallisuuden tekijä 3 – Rikoslaki päivitettävä pelastusalan ammattilaisten turvaksi

Väkivallan uhka ensilinjan auttajien työssä vaatii yhdenvertaisen oikeusturvan. Yhdenvertainen oikeusturva on varmistettava päivittämällä rikoslainsäädäntöä. 

  • Pelastusalan ammattilaisten työssään kohtaamat turvallisuusriskit ovat kasvaneet toiminta- ja turvallisuusympäristön muuttuessa ja yhteiskunnallisten kriisien mukana. 
  • Ensihoitajien turvallisuutta työtehtävissä on edistettävä ennakoivalla lainsäädännöllä.
  • Suomen rikoslaissa oleva epäkohta on korjattava ja laki on päivitettävä vastaamaan nykytilannetta: Ensihoitajien ja palomies-ensihoitajien työssä kohtaama väkivalta on rinnastettava laissa virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen ja väkivaltateosta on rangaistava samalla rangaistusasteikolla. 

*Pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan koulutusuudistushankkeen loppuraportin koulutuskustannuslaskelma

Lataa SPALin hallitusohjelmatavoitteet -esite