Pelastusalalla voi työskennellä useissa eri tehtävissä ja erilaisilla koulutustaustoilla. Useimmat työllistyvät alalle pelastajan, hätäkeskuspäivystäjän tai ensihoitajan koulutusohjelman kautta.
Pelastajakoulutus ja muut pelastustoimen tutkinnot
Palomiehen ammattiin pätevöittävän pelastajatutkinnon voi opiskella Pelastusopistolla Kuopiossa tai Helsingin Pelastuskoulussa.
Pelastusopistossa voi opiskella myös pelastusalan alipäällystö- ja AMK-päällystötutkinnon.
Palopäällystön tutkinnon suorittaneet voivat toimia pelastustoimessa esimerkiksi pelastuspäällikkönä, riskienhallintapäällikkönä, aluepalopäällikkönä, palotarkastajana, valmiuspäällikkönä, palopäällikkönä, palomestarina tai asemamestarina. Tutkinnon suorittaminen antaa myös kelpoisuuden hakea hätäkeskuksen päällikön virkoja.
Palopäällystö voi työllistyä myös pelastusalan hallinnon tai opetuksen alueille tai esimerkiksi yritysten ja elinkeinoelämän turvallisuustehtäviin.
Hätäkeskuspäivystäjän koulutus
Hätäkeskuspäivystäjän tutkinnon suorittaminen antaa kelpoisuuden päätoimiseen hätäkeskuspäivystäjän virkaan. Hätäkeskuspäivystäjän koulutusohjelma on Pelastusopiston, Poliisiammattikorkeakoulun ja Hätäkeskuslaitoksen suunnittelema 90 opintopisteen mittainen ja 1,5 vuotta kestävä koulutus.
Ensihoidon koulutus
Suomessa ambulanssit jaetaan perus- ja hoitotasoon niiden hoitovalmiuden perusteella. Hoitotason ambulansseissa on valmius aloittaa potilaan hoito tehostetun hoidon tasolla. Lisäksi hoitotason ambulansseissa on perustasoa laajempi valikoima tutkimus ja hoitovälineitä ja erityisesti lääkkeitä.
Perustason ensihoidolla tarkoitetaan hoitoa ja kuljetusta, jossa on riittävät valmiudet valvoa potilasta ja huolehtia hänestä siten, ettei hänen tilansa kuljetuksen aikana odottamatta huonone. Perustason ensihoitajan tutkinnon voi opiskella useissa sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksissa.
Hoitotason ensihoitajaksi voi pätevöityä opiskelemalla ammattikorkeakoulussa ensihoitoa ja suorittamalla sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon ensihoitaja (AMK). Myös sairaanhoitaja (AMK) -tutkinnon suorittanut voi opiskella täydennyskoulutuksessa hoitotason ensihoitajan pätevyyden.
Opintojen rahoitus
Kun harkitset jatko-opintoja uusiin tehtäviin tai oman osaamisesi päivittämistä täydennyskoulutuksella, tutustu erilaisiin opintojen rahoitusmahdollisuuksiin.
- Kelan opintotukea voit saada, jos opiskelet päätoimisesti vähintään 2 kuukautta
- SPALin koulutustukea voit hakea, jos olet liittomme jäsen
- Kevan tukea uudelleenkoulutukseen voit saada, jos sairautesi estää sinua jatkamasta nykyisessä työssäsi
Katso myös työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet, miten haet opintovapaata.