Olen työskennellyt pelastustoimen tehtävissä Varsinais-Suomessa 1980-luvun lopulta saakka. Valmistuin lääkintävahtimestariksi Turun sairaanhoito-oppilaitokselta 1987, ja aloitin pelastusalalle tyypilliseen tapaan kesäsijaisena Kaarinan palolaitoksella. Suoritin palomieskurssin valtion palo-opistolla 1989. Vakinaisen palomies-sairaankuljettajan viran sain muutaman vuoden päästä. Kun Suomessa toteutettiin aluepelastuslaitosten perustaminen 2004, siirryin koko maakunnan alueella toimivan Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palvelukseen, edelleen palomiehen virassa.
Parinkymmenen vuoden työskentelyn jälkeen minulla alkoi olla terveysvaivoja, kuten polvien kulumia ja selkäongelmia — nämäkin ovat tyypillisiä palomiesten ammattiin liittyviä vaivoja. Sain tilaisuuden siirtyä Turun keskuspaloaseman infopisteeseen, joka oli eräänlainen tilannekeskus.
Infopistettä ryhdyttiin kehittämään viesti- ja johtokeskukseksi ja siitä edelleen tilannekeskukseksi. Viimeisimmän muutoksen yhteydessä pelastuslaitokselle perustettiin viisi operaattorin virkaa. Operaattorin työskentelevät tilannekeskuksen päivystäjinä, yhdessä palomestarin tai paloesimiehen kanssa. Työtä tehdään kahdessa vuorossa, 12 tunnin ja 15 minuutin työajalla.
Olen tyytyväinen operaattorin työhöni. Kun alun perin hakeuduin infopisteeseen, ennakoin oman terveyteni kehittymistä. Ikää kertyy vain lisää ja samalla lisääntyisi huoli jaksamisesta, jos olisin jäänyt työvuoroon palomieheksi.
Olemme tilannekeskuksessa pelastustoiminnan keskiössä. Osallistumme hälytyksiin ja pidämme yllä kuvaa siitä, missä yksiköt liikkuvat ja mitä ne tekevät. Tuemme ja autamme tilannepaikan johtajaa. Huolehdimme siitä, että viestit liikkuvat. Seuraamme koko maakunnan valmiuden tilannetta ja tarvittaessa teemme valmiussiirtoja asemien välillä.
Pidän työstäni, koska tässä saa toimia tietotekniikan kanssa, josta olen aina ollut kiinnostunut. Kehityshanke on tuonut keskukseen uutta tekniikkaa, järjestelmiä ja koulutusta. On kiva olla mukana kehittyvässä työpaikassa, jossa myös henkilöstön koulutusideoihin suhtaudutaan myönteisesti.
Kuva: Kristian Eloluoto, Varsinais-Suomen pelastuslaitos