Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vuonna 2023 toteutetulla työturvallisuuslain muu­toksella on selkeytetty pelastuslaitosten vastuuta työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta.

Laki velvoittaa pelastuslaitoksia huomioi­maan asemapalvelun aikaiset kuor­mitustekijät eri-ikäisten palomiesten turvallisuuden ja terveyden varmistamiseksi. Työn vaaro­jen arviointia on laajennettu fyysisten kuormitustekijöi­den lisäksi myös psykososiaalisiin tekijöihin.

Yksi lain keskeisistä tavoitteista on huomioida ikääntymisen vaikutukset työkykyyn ja tukea yli 55-vuotiaiden työntekijöiden jatkamista työelämässä. Operatiivisissa pelastustehtävissä työs­kentelevien palomiesten työurien jatkaminen on osoittautunut haastavaksi.

Operatiivisissa pelastustehtävissä työs­kentelevien palomiesten työurien jatkaminen on osoittautunut haastavaksi.

Eläkevakuuttaja Kevan tilastojen mukaan palomiehet siirtyivät vuonna 2020 työkyvyttömyyseläk­keelle keskimäärin 56-vuotiaina. Vuo­sina 2000–2020 tuki- ja liikuntaelin­sairaudet, verenkiertoelinten sairaudet, mielenterveyden häiriöt sekä vammat ja myrkytykset olivat pääasiallisia syitä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisessä, kattaen 80 prosenttia tapauksista.

Tutkimuksissa on tunnistettu operatiivisen pelastustyön vaarat ja riskit sekä ikääntymisen vaiku­tukset palomiesten suorituskykyyn.

Asemapalvelun kuormitustekijöihin pitäisi puuttua nykyistä paremmin

Vaikka palomiesten terveyttä ja työ­kykyä seurataan säännöllisesti, seuran­ta on keskittynyt pääasiassa operatiivi­sen työn vaatimuksiin. Samaan aikaan asemapalvelun aikaisten fyysisten ja psykososiaalisten kuormitustekijöiden vaikutukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Viimeaikaiset kansainväliset tutki­mukset ovat osoittaneet, että asemapal­velun kuormitustekijät, kuten liiallinen työmäärä, uralla etenemisen vaikeudet ja vaikutusmahdollisuuksien vähäisyys, vaikuttavat kielteisesti palomiesten ter­veyteen ja työkykyyn.

Asemapal­velun kuormitustekijät, kuten liiallinen työmäärä, uralla etenemisen vaikeudet ja vaikutusmahdollisuuksien vähäisyys, vaikuttavat kielteisesti palomiesten ter­veyteen ja työkykyyn.

Kuormitustekijöiden tunnistamisen tulisi alkaa jo työuran alkuvaiheessa, mikä on yksi lain keskeisistä tavoitteis­ta. Tämä näkökulman muutos on tär­keä, sillä asemapalvelun ai­kaisilla kuormitustekijöillä on osoitettu olevan yhteys tuki- ja liikuntaelinsairauk­siin, verenkiertoelinten sai­rauksiin, mielenterveyden häiriöihin sekä erilaisiin vammoihin ja myrkytyksiin. Pelastuslaitokset eivät voi juurikaan vaikuttaa toimintaympäris­töön, mikä korostaa erityisesti asema­palvelun työn, työyhteisön ja työympä­ristön kehittämisen tärkeyttä.

Myös yksilölliset tekijät vaikuttavat merkittävästi työkykyyn

Laki velvoittaa pelastuslaitoksia huomioimaan työntekijöiden ikääntymisen vaikutukset ja tur­vaamaan heille riittävät voimavarat työkyvyn ylläpitämiseksi ja työssä jat­kamiseksi. Ikääntymiseen liittyvät teki­jät edellyttävät yksilöllisesti räätälöityjä toimenpiteitä työntekijän hyvinvoinnin ja työssä suoriutumisen tukemiseksi.

Palomiesten terveys ja työkyky eivät ole pelkästään pelastuslaitoksen vas­tuulla, vaan myös yksilöllisillä tekijöillä on merkittävä vaikutus työntekijän työ­kykyyn ja työssä jatkamiseen.

Työturvallisuuslain uudistus tarjoaa pelastuslaitoksille uusia keinoja vaikuttaa palomiesten työurien pituuteen. Lisäksi palomiesten koulu­tuksen uudistaminen voi tarjota uusia uramahdollisuuksia myös pelastuslai­toksen ulkopuolella. Pelastuslaitosten tulisi suunnitella ja järjestää toimintan­sa niin, että palomiehille avautuisi kor­vaavia tehtäviä valmiuslain (1552/2011) mukaisissa poikkeusoloissa.

Blogin kirjoittaja Juha Rautiainen on Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin työmarkkina-asiantuntija.