Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pelastusalan ammattilaisten työ on haastavaa ja psykologisesti ajoittain erittäin kuormittavaa. Työn arjessa kohdataan psykologisesti hyvinkin rankkoja tilanteita. Näiden kohtaaminen ja käsittely edellyttää paitsi henkilökohtaista taitoa käsitellä erilaisia ajatuksia ja tunteita myös hyvää ja turvallista työyhteisöä.

Työyhteisöt ovat toimialoista riippumatta usein alikäytettyjä työn voimavaratekijöitä, joilla on tutkimusten mukaan suoria vaikutuksia niin ihmisten työtyytyväisyyteen kuin työhyvinvointiinkin. Työyhteisö, jossa rennon ja ammatillisen työkulttuurin lisäksi on psykologista turvallisuutta, luo hyvät edellytykset sekä työssä onnistumiselle että työstä nousevien kuormitustekijöiden käsittelylle. Kyse on siis merkittävästä asiasta, jonka ääreen jokaisen työpaikan kannattaa säännöllisesti pysähtyä.

Mitä psykologinen turvallisuus on?

Psykologinen turvallisuus on ryhmän yhteinen kokemus siitä, että jokainen työyhteisön jäsen voi olla oma itsensä ja työyhteisössä voi sanoa ääneen ajatuksiaan, kokemuksiaan ja mielipiteitään ilman pelkoa nolatuksi tulemisesta. On tärkeä tiedostaa, että psykologisen turvallisuuden rakentamiseen osallistuvat kaikki. Se ei voi olla vain esihenkilön tai tiettyjen ihmisten vastuulla.

Onnistuminen psykologisesti turvallisen työyhteisön rakentamisessa on kaikkien työyhteisön jäsenten vastuulla.

Psykologinen turvallisuus ei voi olla vain esihenkilön vastuulla.

Miten psykologista turvallisuutta voi lisätä?

  1. Lisää avoimuutta
    Psykologinen turvallisuus syntyy ainoastaan siitä, että ihmiset uskaltavat olla avoimia. Olipa kyse sitten omista kokemuksista tai palautteesta kollegalle, esihenkilölle tai johdettavalle. Avoimuus voi olla haastavaa, koska emme aina tiedä, miten toiset tähän reagoivat. Mikäli hankalatkin asiat puhutaan rehellisesti, rakentavasti ja toisia kunnioittaen, on toisten helpompi ottaa ne vastaan. Ammatillinen ja aikuismainen suhtautuminen kollegan sanoihin rohkaisee avoimuuteen. Tällä on iso merkitys esimerkiksi käsiteltäessä psykologisesti rankkoja kokemuksia.
  2. Osallistu
    Ole osa työyhteisöä, kerro mielipiteesi, ajatuksesi ja fiiliksesi. Kun kaikki osallistuvat työn ja työyhteisön kannalta tärkeisiin keskusteluihin, me-henki vahvistuu. Ryhmässä vallitsee kokemus siitä, että ”kaikki ovat kyydissä”. Tämä lisää paitsi psykologista turvallisuutta, myös ihmisten keskinäistä luottamusta.
  3. Huomioi toiset
    Me olemme erilaisia. Yksi puhuu paljon, toinen vähemmän. Yksi suhtautuu asioihin asioina, toisen painottaessa tunteita. Kun osaamme ottaa erilaiset ihmiset huomioon ja suhtautua heihin myötätuntoisesti, luomme samalla työyhteisöön avoimuutta ja sallivuutta lisäävän ilmapiirin. Tämä heijastuu suoraan siihen, kuinka helppoa ihmisten on käsitellä hankalia asioita toisten kanssa.

Miksi nähdä vaivaa psykologisen turvallisuuden lisäämiseksi?

Monet tutkimukset osoittavat, että psykologinen turvallisuus on tärkein hyvän työyhteisön ominaisuus. Erityisen tärkeää psykologinen turvallisuus on ammateissa, joissa kohdataan psyykkisesti raskaita asioita. Jokainen meistä on yksilöinä erilainen ja koemme asiat eri tavoin. Turvallinen työyhteisö antaa mahdollisuuden käsitellä mielessä olevia asioita avoimesti, rakentavasti ja ammatillisesti. Tämä mahdollistaa sekä psyykkisen kuormittumisen purun että työssä oppimisen.

Turvallinen työyhteisö antaa mahdollisuuden käsitellä mielessä olevia asioita avoimesti, rakentavasti ja ammatillisesti.

Psykologisesti turvallisen työyhteisön rakentaminen edellyttää usein tietoista pysähtymistä ja sopimista. Vinkki työyhteisöille: Keskustelkaa yhdessä, miten teillä avoimuus, osallistuminen ja toisten huomiointi toteutuvat. Päättäkää, miten tulette edistämään näitä, ja olkaa kaikki sitoutuneita tähän. Kuten jo mainitsin, psykologisesti turvallisen työyhteisön rakentamiseen tarvitaan meitä kaikkia – myös sinua.

Blogin kirjoittaja Peter Peitsalo on Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija.