Korona on kiirinyt maailman joka kolkkaan. Suomessa poikkeusolot ovat olleet päällä kahden kuukauden ajan. Opiskelen hätäkeskuspäivystäjäkurssilla 35:llä ja vallitseva tila on tehnyt opiskelun haastavaksi, mutta mielenkiintoiseksi.
Opiskelumme Pelastusopistolla keskeytettiin kokonaan neljäksi viikoksi. Etäopiskelua emme tuona aikana tehneet, vaan odotimme uusia linjauksia siitä, miten opinnot tulevat etenemään. Onneksi nopeasti saimme tietää, että opintomme jatkuvat pääsiäisen jälkeen, etänä tosin.
Opintomme alkoivat uudelleen Poliisiammattikorkeakoulun jaksolla, joka ikävä kyllä oli nyt supistettu. Toukokuulle suunniteltu Tampereen lähiopetus toteutuisi etänä.
Suurimmaksi haasteeksi meille hätäkeskuspäivystäjäopiskelijoille muodostui simulaatio-opintojen estyminen. Harjoittava opiskelu on ensisijaisen tärkeää ja luo pohjaa tulevalle ammatille. Onneksi vihdoin kesäkuussa pääsemme opistolle tekemään harjoitteet, jotta saamme kasaan riittävän määrän tietoa ja taitoa ensi lukukautta silmällä pitäen.
Lähdin opiskelemaan hätäkeskuspäivystäjäksi lähihoitajan työstäni sairaalan neurologiselta kuntoutusosastolta. Olen hyvin kiitollinen työnantajalle, joka on suonut minulle mahdollisuuden kehittyä elämässäni ja urallani. Näinä vaikeina aikoina, kun hoitoala tarvitsee tukea, on työnantaja kannustanut minua ja mahdollistanut keskittymiseni opintoihin.
Kesäkuussa jatkan taas lähihoitajan työssäni ja tämä hieman hankaloittaa opintojen etenemistä. Onneksi työvuoroni järjestyivät niin, että pääsen osallistumaan myös lähiopintoihin. Haasteita tulee, kun yhdistän vuorotyön Porissa ja opiskelun Pelastusopistolla Kuopiossa. Joustavan opiskelun mahdollistaa kolmivuorotyö, jossa itse saan suunnitella ja toivoa omaan elämäntilaani sopivat vuorot. Tällä suunnittelulla on ollut minulle valtava merkitys jaksamisen kannalta.
Omassa etäopiskelussani yhdistyvät opiskelijan, opettajan ja lastenhoitajan elämä. Aina se ei ole ruusuilla tanssimista. Toisaalta oma koti, lapset ja perhe, antavat valtavan voimavaran, joka auttaa jaksamaan tässä eriskummallisessa tilanteessa. Yhdessä tästä selvitään.
Kun nyt olen vaihtamassa ammattia, olen pohtinut sitä, mistä kaikista tekijöistä työhyvinvointi muodostuu. Asioita on lukuisia, mutta ainakin mahdollisuus sopia joustoista työntekijän ja työnantajan välillä sekä avoin ja rehellinen vuorovaikutus työpaikalla ovat sellaisia. Hyvällä työpaikalla työntekijällä on mahdollisuuksia edetä uusiin tehtäviin ja kehittyä. Näitä ominaisuuksia toivon myös tulevalta työnantajalta, Hätäkeskuslaitokselta, kun vuonna 2021 hyppään mukaan virkamiesmaailmaan.
Hätäkeskuspäivystäjän työ on haastavaa, kuormittavaa sekä luottamuksellista. Päivystäjä yhdistää avunsaajan sekä viranomaisen luotettavasti, joustavasti ja nopeasti. Hän on ensimmäinen lenkki viranomaisketjussa. Tuleva työni hätäkeskuksessa on äärimmäisen vastuullista. Olen aina miettinyt, minkä näköinen on tuo mystinen päivystäjä, joka hätäpuhelun aikana tekee avun tarpeen arvion vain kuulemansa perusteella. Nyt kun katson peiliin, niin tiedän sen.
Kesäkuu lähestyy kovaa vauhtia. Vihdoin pääsemme takaisin opistolle jatkamaan harjoituksia ja näemme jälleen toisemme. Hätäkeskuspäivystäjäkurssi 35 on rautaa! Yhdessä punnerramme kriisin läpi kohta uutta ammattia.
Blogin kirjoittaja Niklas Qvickström opiskelee hätäkeskuspäivystäjäksi Pelastusopistolla.