Kunta-alan virka- ja työehtosopimukset umpeutuivat maaliskuun lopussa eikä neuvotteluratkaisua saavutettu sopimusten voimassaoloaikana. Kunta-ala on huhtikuun alusta alkaen ollut sopimuksettomassa tilassa, mutta niin sanotun jälkivaikutuksen turvaamana eli vanhoja sopimusehtoja noudatetaan toistaiseksi.
Kunta-alan neuvotteluista ei ole puuttunut haasteita. Työ- ja virkaehtosopimusten rakenteelliset ongelmat, palkankorotuksen taso ja muoto, kiky-tunnit sekä kriisityöntekijöiden erillislisä jakaa mielipiteitä. Tilannetta ei helpottanut yhtään kesken neuvotteluita iskenyt koronavirusepidemia.
Kuten aina ennenkin, kaikilla tuntuu olevan ainoa oikea mielipide siitä, miten neuvotteluratkaisu saataisiin aikaan. Joidenkin mielestä kuntien kriisityöntekijät ovat palkankorotuksensa ehdottomasti ansainneet, mutta nyt on väärä aika lähteä vaatimaan korjausta tai erillislisää, koska koronvirusepidemia lamauttaa yhteiskunnan taloudellista kantokykyä ja toimintaa.
Kaikki toimijat tiedostavat ja ymmärtävät, että yhteiskunnan ja julkisen sektorin kantokyky joutuu kovalle koetukselle epidemian jälkeisen elämän ja jälleenrakentamisen vaiheessa. Me kaikki tunnemme syvää huolta niistä henkilöistä ja perheistä, joiden ylle epidemian varjo on langennut joko irtisanomisen tai lomautuksen muodossa.
Yhteiskunta on tehnyt miljardien investointeja, jotta yritykset selviytyvät koronavirusepidemian kriisin yli. Ammattiliitot tulivat suurin harppauksin yhteiskuntaa vastaan, jotta muun muassa työsopimus- ja yhteistoimintalain väliaikaiset muutokset auttaisivat yrityksiä sekä yhteiskuntaa selviytymään kriisivaiheen yli niin pienillä vaurioilla kuin se näissä olosuhteissa on mahdollista.
Uskon vahvasti, että julkisen sektorin työntekijät tukevat ja ymmärtävät poikkeusolojen toimia, joilla pyritään estämään konkursseja, irtisanomisia ja lomautuksia. Toimenpiteet ovat olleet perusteltuja ja siedettäviä näissä vaativissa olosuhteissa.
Tästä näkökulmasta on vaikea hahmottaa, miksi julkisen sektorin ja kuntien (kriisi)työntekijät eivät ansaitse yhteiskunnalta tukea? Nämä ammattilaiset pitävät huolta Sinun lapsista, läheisistä ja omaisista keskellä tarttuvaa pandemiaa. He ylläpitävät yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja ja huolehtivat yhteiskunnan turvallisuudesta ja kansalaisten turvallisuuden tunteesta vuorokauden ympäri.
He kohtaavat pelkoa ja voimattomuuden tunnetta töihin lähtiessä ja kotiin palatessa. Seuraako mahdollinen virus mukana työpaikalle tai kotiin perheen luo? Onko työpaikalla riittävästi suojavarusteita ja henkilökuntaa? Milloin on oikea aika osoittaa julkisen sektorin työntekijöille taloudellista arvostusta, jos se ei ole nyt, kun he altistavat terveytensä sekä joustavat ja venyvät toisten terveyden ja hengen puolesta?
Blogin kirjoittaja Kim Nikula on järjestön johtaja Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALissa.