STTK:n ja SAK:n järjestämä STOP nyt-mielenosoitus järjestettiin 1.2.2024. Mielenosoituksessa vastustettiin valtioneuvoston suunnitelmia muun muassa rajoittaa lakkoja, ensimmäisen sairauspäivän karenssia sekä vuorotteluvapaakorvauksen ja aikuiskoulutustuen poistamista.
Pääkirjoitusta kirjoittaessani mieleeni tuli pääministeri Juha Sipilän hallituksen yhteiskuntasopimus. Pääministeri Sipilä vieraili keskusjärjestö STTK:n edustajistossa ja perusteli yhteiskuntasopimuksen välttämättömyyttä. Vierailun jälkeen kirjoitin mielipidekirjoituksen Laiha sopu on parempi vaihtoehto kuin sapelinkalistelu. Seison edelleen kirjoitukseni takana.
Mielipidekirjoituksessa arvioin, ettei yksikään kansantalouteen perehtynyt asiantuntija kiistä yhteiskunnan talous- ja ikääntymishaasteita tai heikkenevää huoltosuhdetta. Selvää on myös se, että ”jotain tarttis tehrä”, kuten entinen pääministeri ja presidentti tuumaili.
Parlamentaarinen valta ja päätöksenteko kuuluu valtioneuvostolle ja eduskunnalle. Yhtä ehdotonta on se, että julkisen vallan on turvattava perus- ja ihmisoikeudet. Yksi keskeisimpiä perus- ja ihmisoikeuksia on kokoontumis- ja yhdistymisvapaus sekä neuvotteluoikeus.
Kansainvälisten säädösten mukaan julkisen vallan ei tule sekaantua työmarkkinaosapuolten välisiin neuvotteluihin, ellei se ole yhteiskunnan turvallisuuden ja yhteiskuntarauhan kannalta välttämätöntä. Onko Suomessa sellainen turvallisuusvaje tai yhteiskuntarauhan häiriötekijä, joka kannustaa mieluummin sotimaan kuin istumaan neuvottelupöydän ääreen?
Saavutetaanko sotimalla parempi lopputulos kuin neuvottelemalla? Ei, mikäli klassiseen peliteoriaan on luottaminen. Teorian mukaan osapuolten kannattaa neuvotella ja pyrkiä yhteisymmärrykseen, koska näin päästään parempaan lopputulokseen kuin muissa vaihtoehdoissa. Mikäli osapuolet pysyvät kannassaan ja poteroissa, on lopputulos heikompi kuin neuvotteluvaihtoehdossa. Luotan siihen, että kokeneet päätöksentekijät ja neuvottelijat tuntevat tämän peliteorian.
Neuvotteluosapuolten on syytä palauttaa mieleen STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan slogan, jonka mukaan asiat eivät ole koskaan niin huonosti, etteikö niitä riitelemällä huonommaksi saa. Yhteiskunnan ja ammattiliittojen jäsenten etu on se, että partit pyrkivät neuvottelemalla yhteiseen hyvään. Päätöksenteossa laiha sopu on useimmiten parempi vaihtoehto kuin sapelinkalistelu.
Blogin kirjoittaja on Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin järjestön johtaja Kim Nikula.