Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Epäasialliselle kohtelulle ei tule olla sijaa millään työpaikalla. Kun puhutaan pelastusalan työpaikoista, joissa SPALin jäsenet työskentelevät, voi aluksi tuntua jopa absurdilta ajatella, että niissä esiintyisi häirintää tai kiusaamista. Näiden työyhteisöjen jäsenten sisäänrakennettuna ominaisuutena on toisten ihmisten auttaminen ja lähimmäisten huomioon ottaminen. Tosielämässä kuitenkin myös pelastusalan työpaikoilla tapahtuu epäasiallista käytöstä, häirintää ja jopa kiusaamista. Siksi pelastusalan ammattilaistenkin on erittäin tärkeää tietää, miten toimia kohdatessaan tai havaitessaan epäasiallista käytöstä.

Pitäisi olla itsestään selvää, että jokaisella henkilöllä on oikeus tulla kohdelluksi kunnioittavasti ja tehdä työtään henkisesti turvallisessa ilmapiirissä. Kun poikkeamia normaalista ja hyväksyttävästä käytöksestä kuitenkin tapahtuu, niihin tulee olla uskallusta ja kykyä puuttua. Toisaalta on luonnollista, että asioiden esiin nostaminen ja niihin puuttuminen on monesti vaikeaa ja koetaan usein kiusalliseksi.

”Kun poikkeamia normaalista ja hyväksyttävästä käytöksestä kuitenkin tapahtuu, niihin tulee olla uskallusta ja kykyä puuttua.”

Häirintätilanteisiin ja epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumiseksi tulee työpaikalta löytyä ohjeistus, josta löytyy selkeät askelmerkit tilanteissa etenemiseen. Työpaikalle tehty työturvallisuuslain edellyttämä työsuojelun toimintaohjelma antaa myös tukea.

Seuraavassa yleiset askelmerkit häirintätilanteisiin puuttumisessa:

  • Jos joudut häirinnän kohteeksi, on ensiarvoisen tärkeää ilmoittaa häiritsijälle selkeästi, että et hyväksy hänen käytöstään ja vaadit häntä lopettamaan sen.
  • Mikäli häirintä edelleen jatkuu, pyydä esihenkilöäsi ottamaan asia käsittelyyn. Vaadi esihenkilön kautta tieto siitä, mihin toimiin työnantaja aikoo ryhtyä tilanteen ratkaisemiseksi.
  • Mikäli häiritsijän kohtaaminen tai asian esiin nostaminen tuntuu vaikealta, voit pyytää asiassa esimerkiksi työsuojeluvaltuutetun tai jonkun luotetun kollegan apua. SPALin jäsenenä voit turvautua myös paikalliseen luottamusmieheen.
  • Esihenkilön tulee työnantajan edustajana ottaa häirintäsyytökset vakavasti. Häirinnän kokeminen on aina yksilöllistä ja todellista, vaikka se ei välttämättä ulkopuoliselle sellaisena heti näyttäytyisikään. Luonnollisesti esihenkilön tulee kuulla myös muita osapuolia tilanteen selvittämiseksi.

Kannustan kaikkia perehtymään ohjeisiin jo ennakolta, ja viimeistään silloin kun työyhteisössä havaitaan tai koetaan esimerkiksi epäasiallista kohtelua tai jopa työpaikkakiusaamista. Työterveyslaitoksen ja työsuojeluhallinnon nettisivuilta löytyy runsaasti lisätietoa aiheesta. Koska häirintätapaukset voivat olla haastavia, työnantajan on panostettava myös esihenkilöiden kouluttamiseen ja ohjeistamiseen.

”Koska häirintätapaukset voivat olla haastavia, työnantajan on panostettava myös esihenkilöiden kouluttamiseen ja ohjeistamiseen.”

Erilaiset epäasiallisen käyttäytymisen ja kohtelun muodot heikentävät työilmapiiriä ja työhyvinvointia myös muilta kuin varsinaisilta asianosaisilta, ja ovat siten koko työyhteisön ongelmia. Asian kääntöpuolena puolestaan on se, että mikäli organisaatioon saadaan kehitettyä kulttuuri, jossa minkäänlaista epäasiallista käytöstä ei suvaita, paranee koko työyhteisön hyvinvointi ja täten todennäköisesti jopa työn tuottavuus.

Työhyvinvoinnin parantuminen on jo itsessään tekijä, jonka tulisi kannustaa työnantajaa ehkäisemään häirintäilmiötä. Lainsäädännön tasolla on työnantajalle ja työnantajan edustajille asetettu myös suoria velvoitteita puuttua epäasiallisen käyttäytymisen eri muotoihin. Työnantajalla on velvollisuus puuttua työpaikalla tapahtuvaan häirintään siitä tiedon saatuaan. Työnantajalla on myös velvollisuus aktiivisesti itse seurata mahdollisen häirinnän ilmenemistä ja puuttua siihen myös oma-aloitteisesti, ilman erillisiä ilmoituksia. Jos häirintää ilmenee, on työnantajan käytettävä sen poistamiseen tarpeellisia toimenpiteitä.

Lainsäätäjä on siis käytännössä määritellyt työnantajalle tehtävänannossa lopputuloksen, ja jättänyt toteuttamisen keinot suhteellisen avoimiksi. Käsky kuuluu: ”Ennalta ehkäise epäasiallinen käytös. Mikäli kuitenkin munaat tämän annetun tehtävän, poista epäasiallinen käytös tarpeellisilla toimenpiteillä.” Johtaja Turhapuron sanoin: ”Käsky on käsky, tekemään tekemään!”

Blogin kirjoittaja on Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin työmarkkina-asiantuntija Mikko Laine.