Pelastusalan ammattilaiset muodostavat yhdessä muiden turvallisuusviranomaisten kanssa sisäisen turvallisuuden selkärangan. Viimeisen kahden vuoden ajan sisäistä turvallisuutta on haastanut koronapandemia.
Koronarokotukset herättävät tunteita puolesta ja vastaan. Lähes poikkeuksetta pelastusalan ammattilaiset ymmärtävät, miksi rokotteet kannattaa ottaa, mutta joukkoon mahtuu myös kriittisiä näkökantoja.
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin kanta on yksiselitteinen: kannustamme jäseniä ottamaan rokotteet. Tällä puollamme väliaikaisen tartuntatautilain 48 a -pykälän tavoitetta, jolla varmistetaan haavoittuvassa asemassa olevien terveysturvallisuus, ja että yhteiskunnan toimintoja voidaan ylläpitää pandemian aikana.
Työntekijän on tammikuun loppuun mennessä osoitettava työnantajalle riittävä suoja koronaa vastaan. Riittävä selvitys olisi todiste rokotuksista tai sairastetusta koronataudista. Työnantaja kerää tiedot työntekijöiltä huomioiden tartuntalain ja yksityisyyden suojan säädökset.
Mikäli työntekijä kieltäytyy rokotteista tai ei muuten osoita riittävää suojaa, on työnantajalla ensisijaisesti laaja työn tarjoamisvelvollisuus. Työnantajan tulee aidosti kartoittaa vaihtoehtoisia työtehtäviä. Näitä tehtäviä ei välttämättä ole tarjolla ja tällöin työntekijän palkanmaksu voi keskeytyä.
Kun palkanmaksu keskeytetään työntekijästä johtuvasta syystä, ei työnantajalla ole palkanmaksuvelvollisuutta, ellei toisin sovita. Työntekijällä ei ole oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan ja hän olisi toimeentulotuen varassa.
Mikäli lääketieteellisestä syystä rokottaminen ei ole mahdollista, työnantajalle on esitettävä negatiivinen koronatestitulos enintään 48 tuntia ennen työvuoroon saapumista. Lisäksi työnantajan tulee varmistaa asiakas- ja potilasturvallisuus riittävällä suojavarustuksella.
Pelastusalan ammattilaiset toimivat yhteiskunnan kriittisissä tehtävissä. Ehkäisemme onnettomuuksia, pelastamme loukkaantuneita, sammutamme tulipaloja, autamme hädässä olevia ja ylläpidämme operatiivista iskukykyä, jotta kansalaiset voivat nukkua yönsä rauhassa.
Eri kyselyiden mukaan kansalaiset arvostavat pelastusalan ammattilaiset luotetuimmaksi turvallisuusviranomaiseksi. Luottamus syntyy siitä, että hädän hetkellä palomiehet ja ensihoitajat laittavat kansalaiset etusijalle.
Rokottamista ei tule arvioida pelkästään oikeuksien, velvollisuuksien ja pakon näkökulmasta. Kriittinen keskustelu on sallittua, mutta kyse on myös työyhteisön, asiakkaiden, potilaiden ja pelastettavien elämästä ja turvallisuudesta.
Vaalitaan yhteisiä arvoja, joita olemme valatilaisuudessa luvanneet puolustaa, ja joita kansalaiset arvostavat: Toimin työyhteisöni, pelastusalan ja yhteiskunnan parhaaksi. Tällä tavoin haluan pelastajana palvella.
Blogin kirjoittaja on järjestön johtaja Kim Nikula Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALista.