Lisävakuusrahaston turvin huolehdimme jäsenten terveydestä ja toimintakyvystä. Tyypillisesti rahasto tukee sellaisia työssä sattuneiden tapaturmien tutkimus- ja hoitokuluja, joita vakuutusyhtiöt eivät korvaa.
Rahaston avulla nopeutetaan jäsenten työhön paluuta tapaturman tai sairastumisen jälkeen sekä täytetään työterveyspalveluiden ja lakisääteisen vakuutusturvan aukkoja.
Näin jäsenetuja hyödynnetään:
Paloesimies kuntoutui työkykyiseksi SPALin Lisävakuusrahaston tuella
Pelastusopistolla opettajana työskentelevä paloesimies liukastui opistolla sammutusharjoituksessa ja loukkasi polvensa. Polveen tuli turvotusta ja lukko-oireilua, joten hän joutui sairauslomalle. Kun polvi ei parantunut, hän sai työterveyslääkäriltä lähetteen ortopedille ja magneettikuvaukseen. Ortopedi totesi magneettikuvien perusteella, että polvessa ei ollut vikaa.
Paloesimies kävi toisen, polvivammoihin erikoistuneen ortopedin vastaanotolla näyttämässä magneettikuvia. Toinen ortopedi löysi magneettikuvista irtoluunpalan, joka aiheutti lukko-oireilua polvessa. Polven kuntoon saaminen vaati leikkaushoitoa. Valtion palvelussuhteessa oleville henkilöille sattuneita työtapaturmia korvaava valtionkonttori ei kuitenkaan suostunut maksamaan leikkausta.
Paloesimies oli ollut lähes pari kuukautta sairauslomalla, kun hän kuuli kollegaltaan SPALin lisävakuusrahastosta. Paloesimies teki rahastolle vapaamuotoisen hakemuksen ja lähetti sen SPALin toimistolle. Muutaman päivän kuluttua hakemuksen lähettämisestä hän sai kirjallisen päätöksen avustuksen myöntämisestä ja hän pääsi polven tähystysleikkaukseen. Parin viikon päästä hän oli jo kuntoutunut työkykyiseksi ja pystyi aloittamaan työt.
Paloesimies toteaa, että ilman SPALin tukea jalka ei ehkä olisi vieläkään kunnossa.
Hätäkeskuspäivystäjä sai tukea masennuksen hoitoon SPALin Lisävakuusrahastosta
Hätäkeskuspäivystäjä sairastui keskivaikeaan masennukseen. Pitkän sairausloman lisäksi lääkäri määräsi hänelle terapiaa, jossa hänen tuli käydä kerran viikossa. Koska päivystäjän tulot olivat romahtaneet sairausloman aikana, hänellä ei ollut varaa terapiamaksuihin. Niinpä hän anoi avustusta SPALin Lisävakuusrahastosta.
Päivystäjä sai rahastosta avustuspäätöksen alle viikossa. Avun ansiosta hän pystyi aloittamaan terapian ja kuntoutui lopulta täysin työkykyiseksi.