Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kokoamme yhteen auttamisen ammattilaiset

Palomies-ensihoitaja Valentino Haralambiev: Palomiehen työ on tiimityötä

Opiskelin lukion jälkeen ensihoitoon suuntautuneen lähihoitajatutkinnon Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa. Opintojen aikana olin ambulanssiharjoittelussa Herttoniemen paloasemalla, jolloin kiinnostukseni palomiehen työhön heräsi. Hain Helsingin pelastuskouluun heti lähihoitajaksi valmistumiseni jälkeen, ja nyt olen sillä tiellä.

Palomies-ensihoitajan työtehtävät ovat aika kirjavat. Pelastustoimen tehtäviin kuuluu ihmisten, eläinten ja omaisuuden pelastamista ja turvaamista. Lisäksi Helsingissä hoidamme kiireellistä ensihoitoa ja toimimme puolet työvuorosta ambulanssissa.

Palomiehen työ on moniammatillista, ja siinä täytyy tietää vähän kaikesta jotakin. Työssä täytyy opiskella jatkuvasti lisää ja omaksua uusia asioita. Esimerkiksi asuntojen lukot kehittyvät kaiken aikaa. Meidän täytyy osata avata ne, jos asunnossa on ihminen hädässä.

Tässä työssä pärjätäkseen täytyy olla halukas kehittymään ja ottamaan uutta tietoa vastaan. Fyysisen ja psyykkisen kunnon on oltava hyvä. Huippu-urheilijan kuntoa ei kuitenkaan vaadita. Hyvällä fyysisellä peruskunnolla pärjää pitkälle, ja sillä, että haluaa ylläpitää kuntoa koko työuran.

Persoonaltaan täytyy olla ehdottomasti avoin, koska tämä on tiimityötä. Palomiehet työskentelevät pääsääntöisesti pareittain. Työasiat pitää pystyä käsittelemään ja puhumaan varsinkin, jos ikäviä asioita on tapahtunut keikoilla. Työn hyviä puolia on loistava työyhteisö, joka suorastaan vetää avoimuuteen. Työkavereiden kanssa puhumme avoimesti siviilielämänkin asioista sekä puramme henkistä kuormaa, sillä tässä työssä sitä syntyy monellakin tapaa.

Parasta työssäni on se, että töihin on aina kiva mennä. Pelastuslaitoksella on loistavat työkaverit ja yhteishenki. Työn hyviä puolia on sen monipuolisuus. Se, että ei ole kahta samanlaista työvuoroa eikä koskaan tiedä etukäteen, millainen työpäivästä tulee.

Työssäni näen myös ikäviä asioita. Kun hälytys tulee, on yleensä tapahtunut jotakin ikävää. Kun pääsen konkreettisesti auttamaan, saan palkinnon onnistumisen kautta. Se on yksi iso asia, mikä tässä työssä sytyttää.

Palomies-ensihoitajan työssä on paljon mahdollisuuksia kehittyä työuran aikana. Jatko-opintojen kautta voi päästä vastuullisempiin tehtäviin, niin pelastuksen kuin ensihoidonkin tehtävissä. Helsingin pelastuslaitoksella on paljon erilaisia virkoja, mihin voi kouluttautua.

Myös palomies-ensihoitajan tehtävässä on paljon asioita, mihin voi erikoistua ja kouluttautua, mikäli ei haluaa opiskella uutta tutkintoa. Esimerkiksi Helsingissä toimii ensihoidossa lääkäriyksikkö, mihin palomies-ensihoitaja voi hakeutua töihin parin vuoden työkokemuksen jälkeen. Pelastuspuolella voi erikoistua vaikkapa kiipeily- ja köysityöskentelyyn, ja saada sitä kautta enemmän vastuuta.

Siinä vaiheessa, kun pelastajatutkinnon suorittanut ryhtyy etsimään työpaikkaa, kannattaa huomioida, että pelastuslaitosten välillä on paljon eroja siinä, mitä palomiehen työ sisältää. Kaikissa laitoksissa ja paloasemilla tehtäviin ei kuulu esimerkiksi ensihoitotoimintaa samassa laajuudessa kuin Helsingissä. Voi myös olla niin, että palomiehet eivät toimi lainkaan ambulanssissa.

Kuva: Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Takaisin uratarinat-sivulle