Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SPAL selvitti jäsenistönsä mielipiteitä pelastustoimen valtiollistamisesta syyskuussa. Jäsenkyselyyn vastanneista 535 jäsenestä 77 prosenttia kertoi kannattavansa pelastustoimen siirtoa hyvinvointialueilta valtiolle.  Sen sijaan 5 prosenttia vastaajista kertoi, ettei kannata siirtoa. Vajaa viidennes vastaajista ei halunnut ottaa kantaa suuntaan eikä toiseen, vaan halusi lisätietoa asiasta.

SPAL nosti kyselyn tulokset esille viime viikolla pidetyssä Turvallinen Suomi -seminaarissa alustuksessaan Pelastustoimen tulevaisuus – hyvinvointialueella vai valtiolla?

SPAL ehdotti keväällä 2024 kannanotossaan, että selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta tulisi käynnistää kuluvalla hallituskaudella. Liitto esitti, että pelastustoimen asemaa osana kansallista kokonaisturvallisuutta tulisi tarkastella uudelleen Natoon liittymisen ja muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi. Myös hyvinvointialueiden heikentynyt taloustilanne on haastava sekä pelastuspalvelujen järjestämisen että henkilöstön hyvinvoinnin osalta.

Pelastustoimi on kriisinhallintaorganisaatio ja yksi kansallisen turvallisuuden keskeisistä toimijoista poliisin, puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen rinnalla, ja jotka toimivat valtiolla. Myös Hätäkeskuslaitos on valtion ylläpitämä. Selvitystä valtiollistamisesta ei ole kirjattu nykyiseen hallitusohjelmaan.