Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sisäministeriön budjetti supistuu, ja tuottavuusohjelman myötä haetaan lisää säästöjä. Pelastusalan leikkaukset vaarantavat kansalaisten turvallisuuden ja pelastustoimen toimintavalmiuden.

Sisäministeriö kertoo tällä viikolla julkaistussa tiedotteessaan, että sisäministeriön hallinnonalan määrärahataso laskee ensi vuonna 372 miljoonaa euroa verrattuna tähän vuoteen. Hallitus antoi ensi vuoden talousarvioesityksen eduskunnalle 23. syyskuuta. Eduskunta päättää talousarviosta joulukuussa.

Suurimmat hallituksen esittämät uudet lisäykset ovat poliisille 11 miljoonaa euroa ja Rajavartiolaitokselle 6 miljoonaa euroa. Lisäyksillä vastataan toimintaympäristön ja turvallisuustilanteen muutoksiin. Hallitus perustelee uusia lisäyksiä halulla turvata rajavalvonta ja puuttua jengi- ja nuorisorikollisuuteen.

Määrärahoista poliisitoimen (ml. Suojelupoliisi) rahoitusosuus on 47 %, Rajavartiolaitoksen 20 %, maahanmuuton 15 %, hallinnon 13 % sekä pelastustoimen ja Hätäkeskuslaitoksen 5 %.  Hyvinvointialueiden pelastustoimi rahoitetaan osana hyvinvointialueiden yleiskatteellista rahoitusta valtiovarainministeriön budjetissa.

SPAL huolissaan pelastustoimen jo entuudestaan heikoista resursseista

SPAL muistutti budjettivalmistelun alla päättäjiä heidän vastuustaan varmistaa pelastustoimen riittävät resurssit ja toimintavalmius, sillä valtion rahoitus hyvinvointialueille on yleiskatteellista. Pelastustoimeen kohdistuvat säästöt vaarantavat yhteiskunnan turvallisuuden ja kriisivalmiuden, pelastushenkilöstön työturvallisuuden sekä alan kehittämisen muuttuneessa turvallisuustilanteessa.

Hyvinvointialueen suunnitellut säästöt kohdistuvat pelastuspalveluihin ja henkilöstöön muun muassa Etelä-Savon hyvinvointialueella, jonka pelastustoimeen kohdistuvista säästösuunnitelmista SPAL uutisoi 25.9.

Sisäministeriön hallinnonalan tuottavuusohjelma julki

Sisäministeriö julkaisi hallinnonalansa tuottavuusohjelman samassa yhteydessä, kun valtioneuvosto antoi vuoden 2025 talousarvion eduskunnalle. Pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaisesti kukin hallinnonala on laatinut tuottavuusohjelman säästöjen toteuttamiseksi hallituskauden aikana. Hallituksen keväällä päättämä säästö sisäministeriön hallinnonalalle on vajaa kaksi prosenttia, kun yleisesti valtionhallintoon kohdistuu lähes 10 prosentin säästöt.

Säästöjä halutaan sisäministeriön uutisen mukaan kohdentaa hallintoon. Sisäasiainhallinnossa säästöjä kohdennetaan eniten Maahanmuuttovirastolle, Kriisinhallintakeskukselle, sisäministeriölle sekä pelastustoimeen (7,8-10 %). Poliisiin, Rajavartiolaitokseen ja Suojelupoliisiin kohdennetaan vähemmän säästöjä, noin 1 prosenttia kullekin.

Tuottavuusohjelman ensitoimia konkretisoitui, kun Pelastusopisto uutisoi yt-neuvotteluista 24. syyskuuta. Tuottavuusohjelman täytäntöönpanolla on todennäköisiä vaikutuksia ainakin Pelastusopiston henkilöstöön. SPAL uutisoi opistoon ja edelleen pelastustoimeen kohdistuvasta tuottavuusohjelmasta myös tällä viikolla ilmestyneessä Pelastusalan ammattilainen -lehden artikkelissa.

Tutustu: Sisäministeriön hallinnonalan tuottavuusohjelma