Kevan laatiman ennusteen mukaan keskimäärin 2,8 prosenttia hyvinvointialueiden henkilöstöstä on vaarassa joutua työkyvyttömyyseläkkeelle seuraavien kolmen vuoden aikana.
Pelastajien työkyvyttömyyseläkeriski kaikkien ikäryhmien osalta on 1,8 %. Pienin riski on alle 35-vuotiailla pelastajilla (0,3 %). Ainoastaan lääkäriammateissa ja yhteiskunnan palveluiden johtajilla riski on yhtä pieni.
Riski kasvaa merkittävästi iän myötä. Suurin riski pelastajilla on 55–59-vuotiaiden (5,8 %) ja yli 60-vuotiaiden (6,7 %) ikäryhmissä. Tilasto kattaa yhteensä 30 ammattiryhmää, ja näillä luvuilla pelastajat sijoittuvat ammattiryhmien riskitasojen keskivaiheille.
Työkyvyttömyyseläkeriski kuvaa ennustettujen työkyvyttömyyseläkkeiden keskimääräistä osuutta ammattiryhmän vakuutetuista seuraavan kolmen vuoden aikana.
Työkyvyttömyysriskiennusteeseen vaikuttavat monet henkilöstöön ja organisaatioon liittyvät tekijät, kuten työntekijän ikä, sukupuoli ja ammatin luonne. Lisäksi huomioidaan muun muassa työkyvyttömyyseläkehistoria, vanhuuseläkeiän läheisyys sekä sairauspoissaolojen määrä ja laatu.
Kevan arvion mukaan työkyvyttömyys aiheutti hyvinvointialueille noin 544 miljoonan euron kustannukset vuonna 2023. Jos hyvinvointialueet onnistuisivat vähentämään sairauspoissaoloja 10 prosentilla, se voisi tuoda 61 miljoonan euron säästöt tulevissa eläkemaksuissa.
Lähde: Keva
Kuva: SPAL
Valokuva: Juha-Pekka Laakso