Sisäministeriö ja valtiovarainministeriö selvittävät alueellisen varautumisen ja tilannekuvatoiminnan kehittämistarpeita. Tavoitteena on luoda yhtenäinen toimintamalli ja käytännöt, jota voidaan soveltaa koko Suomessa normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hallintaan.
Kunnilla, kaupungeilla, hyvinvointialueilla, valtion alueellisilla ja keskushallinnon toimijoilla sekä huoltovarmuuskriittisillä yrityksillä ja kolmannella sektorilla on keskeinen rooli alueellisessa varautumisessa. Viime vuosina erilaiset kriisit ja muutokset turvallisuusympäristössä ovat haastaneet kaikkia toimijoita.
Varautumisesta on tullut entistäkin tärkeämpää, kun häiriötilanteiden hallinta on muuttunut vaativammaksi.
Ministeriöiden hankkeessa arvioidaan, miten varautumisen alueellista yhteistyötä, koordinaatiota ja yhteistä tilannekuvatoimintaa tulisi kehittää sekä tehdään ehdotus alueellisen yhteistyön toimintamallista ja sen ohjauksesta.
– Suomessa on tehty pitkään erinomaista työtä varautumisen eteen. Yhteinen tavoite on, että alueellisen varautumisen rakenteet tukevat erilaisten häiriötilanteiden hallintaa tehokkaasti muuttuneessa turvallisuusympäristössä, sanoo sisäministeri Mari Rantanen.
Nykyisin alueilla ja toimialoilla on erilaisia alueellisen varautumisen yhteistoimintarakenteita ja käytäntöjä. Selvitettävänä on myös häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin liittyvän tilannekuvatoiminnan järjestäminen. Varautuminen, häiriötilanteet ja niiden johtaminen edellyttävät aina kattavaa tilannekuvaa, jossa tarvitaan eri toimijoiden tehokasta tiedonkulkua ja yhteistyötä. Hankkeessa tarkastellaan muun muassa teknisiä järjestelmiä, viestintäkanavia ja tiedonvaihdon käytäntöjä.