Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hyvinvointialueiden muutosohjelmien toteutusta seurataan pelastustoimen ja sisäisen turvallisuuden osalta.

Valtiovarainministeriö on julkaissut vuoden 2025 talousarvioehdotuksen. Myös sisäministeriö on julkaissut talousarvioehdotuksen sisäisen turvallisuuden määrärahoista ensi vuodelle.

Hyvinvointialueiden taloustilanne on haastava ja toimintoja uudistetaan. Tavoitteena on turvata, että hädän hetkellä apua on saatavilla.

Sisäministeriön hallinnonalaan kuuluvan pelastustoiminnan ja hätäkeskustoiminnan toimintamenojen kokonaissumma on sisäministeriön ehdotuksessa 101 miljoonaa euroa. Pelastusopistolle ehdotetaan 20,5 miljoonan euron nettomäärärahaa. Helsingin kaupungille ehdotetaan 2 miljoonan euron avustusta pelastajakoulutukseen.

Sisäministeriön talousarvioehdotuksessa korostuu Rajavartiolaitoksen resurssien turvaaminen. Lisärahoitusta esitetään myös eri toimialojen yhteisen kenttäjohtojärjestelmän loppuunsaattamiseen.

Painopisteenä kansallinen turvallisuus ja kriisinkestävyys

Hallitusohjelman tavoitteena on turvallinen ja kriisinkestävä Suomi. Hallinnonalan toiminnan painopisteinä ovat kansallisen turvallisuuden ja yhteiskunnan kriisinkestävyyden vahvistaminen, sisäisen turvallisuuden strategisista ydintehtävistä huolehtiminen sekä keskeisten kansalaisille tarjottavien palvelujen varmistaminen.

Tavoitteiden saavuttaminen muuttuneessa turvallisuusympäristössä edellyttää turvallisuusviranomaisten suorituskyvyn turvaamista, hyvää ennakointi- ja analyysikykyä ja yhteistä tilannekuvaa sekä riittäviä toimivaltuuksia, todetaan sisäministeriön talousarvioesityksessä 2025.

Lisäksi sisäministeriön talousarvioesityksessä todetaan, että turvallisuusympäristön epävakaus syventyy ja pitkittyy. Toimintaympäristön muutosvauhti ja uhkien yhdenaikaisuus haastavat sisäisen turvallisuuden viranomaisia. Sisäisen turvallisuuden ylläpito on valtion perustehtävä, johon kohdistuu vaatimuksia koko yhteiskunnan ja hallinnonalan eri toimijoiden taholta. Turvallisuustilanteen pysyväluonteinen muutos edellyttää sisäisen turvallisuuden vahvaa suorituskykyä ja hyvää varautumista, riittäviä toimivaltuuksia ja viranomaisten välistä tiedonvaihtoa.

Budjettiriihi syyskuun alussa

Ehdotus vuoden 2025 talousarvioksi on julkaistu 9. elokuuta osoitteessa budjetti.vm.fi. Hallitus käsittelee talousarvioehdotusta budjettiriihessä 3.–4. syyskuuta. Tämän jälkeen valtiovarainministeriö viimeistelee hallituksen talousarvioesityksen, joka annetaan eduskunnalle 23. syyskuuta. Eduskunta hyväksyy valtion talousarvion joulukuussa.