Jäsenet saavat edunvalvonnan palvelua, vaikka normaali neuvottelu- ja luottamusmiesjärjestelmä ei ole käytettävissä.
SPAL toimii jatkossakin itsenäisenä ammattiliittona, linjasi liittohallitus kesäkuussa. SPAL toimii aktiivisesti neuvotteluoikeuksien palauttamiseksi. Tällä hetkellä SPAL ei kuulu kunta- ja hyvinvointialan pääsopijajärjestöihin.
— Valmistelemme neuvotteluoikeuksien palauttamista eri työmarkkinatoimijoiden kanssa. Kaikki kanavat ovat auki. Keskustelut ovat luottamuksellisia, liittohallituksen puheenjohtaja Ilkka Mustakangas kertoo.
SPALin liittohallitus tarkastelee syksyn aikana hallinnon rakennetta ja tekee siihen liittyvät päätökset. Tällä hetkellä SPALin järjestön johtajan tehtävästä vastaa edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola.
Nykyinen virka- ja työehtosopimuskausi päättyy huhtikuussa 2025. SPAL varautuu harkittuihin työtaistelutoimiin sopimusneuvottelujen eli liittokierroksen aikana.
— Tavoitteemme on ensisijaisesti kumppanuuden rakentaminen järjestökentässä ja neuvotteluoikeuksien varmistaminen yhteistyöllä. Työtaistelutoimet eivät ole itsetarkoitus, mutta ne ovat tarvittaessa käytettävissä ja siksi valmistaudumme niihin, Mustakangas toteaa.
Osana kevään liittokierrokseen varautumista SPAL kiertää hyvinvointialueilla tapaamassa jäseniä ja jäsenyhdistyksiä.
Pelastusalalla ja hyvinvointialueilla SPALilla on vakiintunut asema henkilöstön edustajana, eikä pääsopijajärjestöstatuksen puute ole heikentänyt liiton merkitystä.
— SPAL on pelastusalan työpaikoilla merkittävin operatiivisen henkilöstön edustaja. Työnantajatkin hyötyvät liitosta, jonka kanssa voi avoimesti keskustella, neuvotella ja sopia. Vahvuutemme ovat ihmiset eli jäsenyhdistysten osaavat luottamusmiehet ja aktiivit, Mustakangas sanoo.
Lue aiheesta laajempi verkkojuttu.