Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pelastusopisto ja sisäministeriö ovat selvittäneet hyvinvointialueiden pelastajatarvetta. Tämänhetkisen arvion mukaan uusia pelastajia tarvitaan vuoteen 2032 mennessä yhteensä 2 300.

Pelastajien kokonaistarpeessa on huomioitu toimintavalmiuden nostaminen, varallaoloa korvaavat järjestelyt, pelastajien eläköityminen sekä pelastajien siirtyminen alipäällystö- ja päällystötehtäviin.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL on jo pitkään vaatinut pelastajamäärien kasvattamista. Pelastustoimi on keskeinen toimija kokonaisturvallisuuden ja kriisivalmiuden alueella. Hyvinvointialueiden säästöohjelmat ja pelastustoimen puutteellinen rahoitus uhkaavat kansalaisten turvallisuutta.

Pelastajatarvekyselyn mukaan vuoteen 2032 mennessä eläkepoistumia paikkaamaan tarvitaan 1 098 pelastajaa ja toimintavalmiuden nostamiseksi 780 uutta pelastajaa. Alipäällystön ja päällystön osalta kokonaistarve on 556 henkilöä. Suurin osa alipäällystöstä ja päällystöstä on pelastajataustaisia, joten heidän siirtymisensä pois pelastajavahvuudesta kasvattaa pelastajatarvetta entisestään.

Pelastusopiston ja sisäministeriön toteuttaman pelastajatarvekyselyn perusteella päätoimisen henkilöstön lisäysten kustannusarvio on noin 59 miljoonaa euroa. Kun kustannuksiin lasketaan mukaan sopimushenkilöstön lisäys, kokonaiskustannukset nousevat 71 miljoonaan.

Pelastajan virkoja on Manner-Suomessa yhteensä 3 554, joista kaksi prosenttia on tällä hetkellä täyttämättä. Virkoja hoitavista pelastajista 57 ei täytä alan kelpoisuusehtoja.