Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Etelä-Savon hyvinvointialue on kohdistanut pelastustoimelle miljoonan euron säästöt vuosille 2025 ja 2026. Yt-neuvotteluiden tuloksena on esitys 13 henkilötyövuoden leikkaamisesta pelastuspalvelusta. Säästöjen johdosta Etelä-Savon pelastustoimi joutuu muuttamaan palvelutasopäätöstään.

Esityksen mukaan pelastustoiminnasta vähennetään 11 henkilötyövuotta ja onnettomuuksien ehkäisystä kaksi henkilötyövuotta. Tämä vastaa noin kymmentä prosenttia pelastuslaitoksen vakinaisen henkilöstön määrästä.

Pelastuslaitos pyrkii ensisijaisesti muihin järjestelyihin henkilöstösäästöissä, mutta irtisanomisten mahdollisuus on olemassa. Palomiesten irtisanomisuhka on Etelä-Savossa ja myös valtakunnallisesti harvinainen, sillä pelastuslaitokset ovat sopeuttaneet toimintaansa talouden raamissa jo pitkään.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL on muistuttanut hyvinvointialueiden päättäjiä heidän vastuustaan varmistaa pelastustoimen riittävä toimintavalmius ja resurssit, sillä valtion rahoitus hyvinvointialueille on yleiskatteellista. Pelastustoimen säästöt vaarantavat yhteiskunnan turvallisuuden ja kriisivalmiuden.

— Aluehallintovirasto on jo aikaisemmin huomauttanut pelastuslaitosta savusukelluksen ja pintapelastuksen suorituskyvyn turvaamisesta lain edellyttämällä tavalla, muistuttaa pelastusalan ammattilaisten luottamusmies Ari Kokkola.

Uhkana on, että valtion rahoitus hyvinvointialueille jatkaa vähenemistään, mikä tarkoittaisi tulevaisuudessa lisää henkilöstöleikkauksia.

— Olemme Etelä-Savossa onnistuneet parantamaan palveluja viime vuosina, joten on erittäin valitettavaa, jos hyvä kehitys kääntyisi taantumaan. Pienen paikkakunnan asukkaana ja alan ammattilaisena olen hyvin huolissani tästä tilanteesta, Kokkola toteaa.