Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sisäministeriö on asettanut pelastuslain toisen vaiheen uudistamishankkeen. Hallituksen esitys on määrä antaa eduskunnalle syksyllä 2025, kerrotaan sisäministeriön tiedotteessa.

Pelastuslain uudistuksen valmistelun pohjana ovat pelastuslain esiselvityksessä esillä nousseet pelastuslain uudistustarpeet. Hankkeen valmistelun alkuvaiheessa linjataan, mitkä esiselvityksessä ja aiemmissa selvityksissä ehdotetuista muutoksista toteutetaan. Sisäministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan uudistusta. Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALilla on edustus hankkeen seurantaryhmässä.

Pelastuslain toiseen vaiheen uudistuksen toteutuksesta on linjattu hallitusohjelmassa. Hallituksen esitys on tarkoitus viedä eduskuntaan syksyllä 2025. Lakimuutosten on määrä tulla voimaan vuoden 2026 alussa.

Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on sääntelyn sujuvoittaminen. Hankkeessa tarkastellaan mahdolliset säännösten päällekkäisyydet ja huomioidaan kustannussäästöt. Lähtökohta on, että säännösmuutokset eivät saa aiheuttaa lisäkustannuksia viranomaisille, yrityksille ja muille tahoille.

Pelastuslain tavoite on parantaa turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia

Pelastuslain tavoitteena on parantaa ihmisten turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia sekä rajoittaa ihmisille, omaisuudelle ja ympäristölle aiheutuvia haittoja. Aiemmin toteutetussa esiselvityksessä pelastuslakia tarkasteltiin kokonaisvaltaisesti onnettomuuksien ehkäisyn ja valvonnan, pelastustoiminnan, varautumisen ja väestönsuojelun sekä lain rakenteen ja yhteisten säännösten näkökulmista.

Pelastuslaki uudistui viimeksi vuonna 2023, kun pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille. Pelastuslain uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin kiireisimmät muutokset, jotka tulivat pääosin voimaan vuoden 2024 alussa.

Lähde: Sisäministeriön tiedote 27.8.2024