Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sisäministeriö on uudistamassa pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjetta, joka ohjaa pelastuspalveluiden suunnittelua ja toteutusta. Nykyinen, vuonna 2012 laadittu ohje tarvitsee päivitystä toimintaympäristön muutosten takia.

Ohjeen luonnosta on valmisteltu sisäministeriön asettamassa työryhmässä, johon kuuluu edustajia muun muassa pelastuslaitoksista, aluehallintovirastosta ja Pelastusopistosta.

Sisäministeriö julkaisi suunnitteluohjeen luonnoksen ja perustelumuistion 19. elokuuta. Ministeriö järjestää luonnoksesta yleisen infotilaisuuden Teamsissa 5. syyskuuta klo 9:30 – 11:30. Tilaisuudessa kaikki aiheesta kiinnostuneet voivat tutustua ohjeen tärkeimpiin uudistuksiin ja esittää kysymyksiä.

Sisäministeriön infotilaisuuteen voi osallistua linkistä https://urly.fi/3zlA

Ohje suunnattu erityisesti hyvinvointialueille ja aluehallintovirastoille

Toimintavalmiuden suunnitteluohjeen tarkoituksena on tuottaa yhtenäiset periaatteet pelastustoiminnan järjestämiselle ja mitoittamiselle. Tavoitteena on taata palveluiden yhdenvertaisuus ja laatu sekä valtakunnallisesti että alueellisesti.

Ohjeella määritellään, miten toimintavalmius suunnitellaan paikallisten päivittäisten onnettomuuksien hoitamiseksi. Lisäksi määritellään, kuinka toimintavalmiutta tulee luoda ja ylläpitää laajamittaisia onnettomuuksia varten.

Ohje on tarkoitettu erityisesti hyvinvointialueiden pelastustoimien ja aluehallintovirastojen käyttöön, niiden tehdessä palveluiden suunnittelua ja arviointia.

SPAL antaa ohjeluonnoksesta lausunnon

Toimintavalmiuden suunnitteluohje on keskeinen asiakirja, joka ohjaa pelastustoimen palveluiden suunnittelua ja järjestämistä.

– SPAL antaa lausunnon ohjeen luonnoksesta. Lausuntoa varten olemme pyytäneet jäsenyhdistysten luottamusmiehiltä, työsuojeluvaltuutetuilta ja muilta aktiiveilta palautetta syyskuun puoliväliin mennessä, kertoo vt. järjestön johtaja Pasi Jaakkola.

Pelastustoimi on kriittinen osa yhteiskunnan ja ihmisten turvallisuutta, ja sen toimintavalmiudesta tulee huolehtia. SPAL on muistuttanut hyvinvointialueita siitä, kuinka tärkeää on turvata yhdenvertaiset pelastus- ja ensihoitopalvelut niin kasvukeskuksissa kuin harvaan asutuilla alueilla.

Pelastustoimen strategian 2025 mukaisesti tavoitteena on rakentaa turvallinen ja kriisinkestävä Suomi. Hyvä toimintavalmius, laadukkaat palvelut sekä henkilöstön hyvinvointi ovat pelastustoimen kehittämisen ja kriisien ennaltaehkäisyn peruspilareita muuttuvassa toimintaympäristössä.